Woonhuisventilatie

voor een frisse en gezonde lucht

24 uur per dag ventileren

Voor een gezond binnenklimaat in uw woning dient u 24 uur per dag te ventileren. En ventileren betekent continu frisse lucht aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Daarom is een goed werkend ventilatiesysteem enorm belangrijk voor een schone, frisse en gezonde lucht in uw woning. Vaak wordt het belang van goede woonhuisventilatie door mensen onderschat waardoor gezondheidsklachten ontstaan en zelfs bouwkundige gebreken in de woning voorkomen als vocht, schimmel en houtrot.

lucht afvoeren = luchttoevoeren

In de meeste huishoudens voorziet een mechanische ventilatiebox de woning van de gewenste ventilatiehoeveelheid door vervuilde lucht uit de woning af te voeren. De toevoer van verse lucht gebeurt vaak d.m.v. raamroosters of zelf te bedienen klepramen. Zorg er dus voor dat deze altijd open staan om een goede luchtkwaliteit en luchtbalans in uw woning te behouden.

bespaar met een nieuwe MV box

Uit onderzoek blijkt dat bij 2,2 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie nog een oude ventilatiebox met wisselstroommotor aanwezig is. Zo'n oude ventilatiebox verbruikt ruim € 75,- per jaar aan stroom terwijl een nieuw type ventilatiebox met gelijkstroommotor slechts € 10,- per jaar verbruikt en vaak over een hogere ventilatiecapaciteit beschikt.

centrale balansventilatie

Slechts 2% van de huishoudens (voornamelijk nieuwbouw) beschikt over een centraal balansventilatiesysteem. Bij deze systemen wordt er mechanisch evenveel lucht het huis ingevoerd als afgevoerd waardoor een juiste luchtbalans in de woning ontstaat. Vaak zijn deze systemen voorzien van een warmteterugwinfunctie, waarbij de warme vervuilde lucht uit de woning eerst nog de koude verse lucht opwarmt voordat deze wordt afgevoerd. Het tijdig reinigen en vervangen van filters is bij deze systemen zeer belangrijk!

decentrale balansventilatie

Een nog kleiner percentage van de huishoudens beschikt over een decentraal balansventilatiesysteem. Hierbij wordt er per vertrek verse lucht toegevoerd via de gevel en wordt de verse buitenlucht opgewarmd door de warme binnenlucht, een radiator of convector. Hierdoor behoren tochtklachten tot het verleden en het naverwarmen van de verse lucht kost geen extra energie. Deze systemen kunnen perfect toegepast worden in bestaande bouw en lenen zich uitstekend voor het realiseren van een compleet vraaggestuurd ventilatiesysteem.

maatwerk

Vraag ons vrijblijvend om advies wanneer u overweegt uw ventilatiesysteem te vervangen voor een meer duurzamere ventilatie oplossing om energie te besparen en de luchtkwaliteit in uw woning te verbeteren.